26/7/10

Μπλακ άουτ» από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς καύσιμα, λόγω της επ’ αόριστον απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, και εν όψει της αναχώρησής τους για τις διακοπές, πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ σπεύδουν για ανεφοδιασμό στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν ήδη «στεγνώσει». Την ίδια στιγμή αναμένεται σταδιακά να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ακόμη και με βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ενώ σοβαρά προβλήματα πρόκειται να δημιουργηθούν και διακίνηση των οπωροκηπευτικών.

Τα προβλήματα αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου αποφασίζουν για απεργία και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων. Πάντως, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Μεταφορών Δ.Ρέππα. Η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, που αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Φοβούμενοι τις επιπτώσεις, ήδη από το απόγευμα της Κυριακής έξω από τα βενζινάδικα σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων. Όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, όσα πρατήρια ήταν ανοιχτά την Κυριακή «στέγνωσαν» ήδη. Ο κ. Κιούσης δήλωσε ότι την Τρίτη θα συνεδριάσουν και οι βενζινοπώλες για να αποφασίσουν εάν θα απεργήσουν, σε ένδειξη αντίδρασης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.
Όσον αφορά στη τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, το πρόβλημα επιτείνεται, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- αποκλείσει τις εξόδους από τα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε τα ιδιωτικής χρήσης φορτηγά και βυτιοφόρα των εταιριών να ανεφοδιάσουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Οι παράγοντες της αγοράς και κυρίως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απεργία αυτή έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, οι οποίες καταγράφουν πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι και περίμεναν αυτό το διάστημα, στην καρδιά του καλοκαιριού και στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απειλείται ακόμη και η ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών δήλωσαν ότι δεν θα προμηθεύσουν με καύσιμα ούτε και τα καράβια.
Πηγή: agrotypos.gr