23/7/10

Αντιδράσεις για το πλαφόν Λοβέρδου στις αυξήσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η προαναγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου την Τρίτη για νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί τις αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο. Χθες, ο υπουργός επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι απολύτως συνταγματική. «Αντισυνταγματική και πραξικοπηματική πρωτοβουλία» την χαρακτηρίζουν εργατολόγοι, συνδικαλιστές και αντιπολίτευση.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Έντονα αντιδρούν και τα συνδικάτα. «Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους στον γύψο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης και κάνει λόγο για «αντισυνταγματική νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ». Μιλά και για «συνταγματολόγο υπουργό που καταργεί το Σύνταγμα» και για «κυβέρνηση των εργοδοτών που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές τους για πάγωμα μισθών».

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της μιλά για «ωμή παρέμβαση Λοβέρδου για κατάργηση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ». Αναφέρει ότι η παρέμβαση του υπουργού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό.
«Η θέση της ΓΣΕΕ είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για την απαρέγκλιτη ισχύ των τριών σταδίων της διαβούλευσης, της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλάξει το τρίπτυχο αυτό. Ο Υπουργός Εργασίας αποδεικνύει ότι είναι εναντίον του θεσμού του ΟΜΕΔ, εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους εργοδότες. Η ΓΣΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: «εμείς τόσο σε κλαδικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυξήσεις και για το 2010. Για τις αυξήσεις αυτές θα έχουμε απευθείας επαφές με την εργοδοτική πλευρά και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και η τρόικα δεν έχουν λόγο να παρέμβουν στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες προβλέπονται στο Σύνταγμα».
Ο εργατολόγος Νίκος Δήμας μιλά στο «Έθνος» σημειώνει από την πλευρά του πως «ο νομοθέτης δεν μπορεί να παρέμβει στις συμφωνίες μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών, με τις οποίες χορηγούνται αυξήσεις. Η παρέμβαση αυτή είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος. Στα όρια επίσης του Συντάγματος θα κινείται και μία ρύθμιση η οποία θα απαγόρευε τη χορήγηση αύξησης με διαιτητική απόφαση, στο πλαίσιο του συστήματος επίλυσης συλλογικών διαφορών (ΟΜΕΔ)».
Ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης μιλώντας στα «Νέα» χαρακτηρίζει «απροσχημάτιστη και αντισυνταγματική τη νομοθετική κατάργηση και αναδρομικά του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της διαιτησίας».

Οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας)

Ποτοποιία, οινοπνευματοποιία και εμφιάλωση νερού στον Νομό Ηρακλείου. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου και 1% από 1ης Ιουλίου.
Συντάκτες ηλεκτρονικού και περιοδικού Τύπου. Αύξηση 1% από 1ης Φεβρουαρίου και 0,5% από 1ης Αυγούστου.

Διαιτητικές αποφάσεις

Ξεναγοί Κρήτης και Θήρας. Αύξηση 2% από 1ης Ιανουαρίου (με πρόταση της εργοδοτικής πλευράς).
Εργαζόμενοι στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις. Αύξηση 2,6% από 1ης Ιανουαρίου.
Εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αύξηση 1% από 1ης Νοεμβρίου 2009 και αύξηση 0,5% από 1ης Ιανουαρίου.
Τεχνικοί τηλεόρασης Αττικής. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
Τεχνικοί τηλεόρασης Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
Τεχνικοί τηλεόρασης Κρήτης. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
Τεχνικοί τηλεόρασης Β. Ελλάδος. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
Εργαζόμενοι στην ACS courier. Αύξηση 1,5% από 30 Ιανουαρίου.
Τεχνικοί ραδιοφώνου όλης της χώρας. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου και 1,5% από 1ης Σεπτεμβρίου.

Λοβέρδος: Στο πλαίσιο του Συντάγματος η λύση

«Θα παρέμβουμε όχι για να καταργήσουμε τη Συλλογική Σύμβαση, η οποία υπεγράφη στις 15 Ιουλίου, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος την Πέμπτη στη Βουλή.
Επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις εκτός Συντάγματος, θα είναι μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Συντάγματος». Πρόσθεσε ότι «η νομολογία του ΣτΕ είναι γνωστή, είμαστε γνώστες αυτών των θεμάτων από το 1987, παρακολουθούμε τη νομολογία των δικαστηρίων και ξέρουμε πως στέκονται στα δικαστήρια». Αναφορικά με την αναδρομικότητα και τα όριά της, για την οποία όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «κάποιοι προσπάθησαν να σχολιάσουν σε βάρος μας» τόνισε ότι είναι μια έννοια «την οποία γνωρίζουμε και σεβόμαστε». «Όλα θα πάνε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, θα πάνε σωστά», υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκείνο που πάει λάθος είναι ότι ενώ «βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, ώστε στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο τα πράγματα να πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την τραγική περίσταση, κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον έξυπνο, να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η συγκυρία».
Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος αφού χαρακτήρισε την «συμπεριφορά κάποιων που δεν στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια» ως «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.